lauantai 14. joulukuuta 2013

Hyvä hyppymeininki

Lauantaiaamuna oltiin heti yhdeksältä oman porukan estetunnilla ABC:lla. Menin tietenkin Sulolla, joka oli tänään aivan erityisen seurallisella ja uteliaalla päällä. Myös ratsastuksen osalta nähtiin tänään parasta Suloa. Jännittyneisyyttä ja pinkeyttä ei ollut havaittavissa, vaan hevonen oli suhteellisen rennon oloinen mutta esteillä silti sopivalla tavalla sähäkkä ja liikkui eteen.

Sattuikin sopivasti että ohjelmassa oli jo toistamiseen tälle viikolle kahden askeleen sarja. Tällä kertaa tosin b-osana oli trippeli. Trippelisarjan hyppäämistä valmisteltiin tehtävällä johon kuului maapuomi ja pieni pystyeste samalla kahden askeleen välillä (8 m) kuin myöhemmin hypättävällä sarjalla. Tarkoituksena oli säädellä laukkaa niin että puomin jälkeen pystylle saattoi valita ponnistuspaikan joko lähemmäs tai kauemmas. Aloitettiin ratsastamalla eteen tavoitteena ponnistuspaikka lähelle estettä. En heti alkuun ratsastanut riittävän rohkeasti eteen, ja ponnistuspaikkaa ei saatu niin lähelle kuin oli tarkoitus. Sulo liikkui ihan innokkaasti eteenpäin mutta ei kuitenkaan vastannut kovin terävästi pohkeeseen. Toistojen myötä kuitenkin petrattiin niin että askel venyi jo hieman ja päästiin jonkin verran lähemmäs estettä. Seuraavana tehtävänä olikin sitten laukan lyhennys ja hyppy pystylle kauempaa. Tämä osoittautui hankalammaksi variaatioksi, sillä kantti ei tahtonut kestää laukan pitämistä lyhyenä puomin jälkeen samalla kun silmä sanoi että kauas jäädään. Puomille asti vielä päästiin pientä laukkaa, mutta sen jälkeen annoin Sulon venyä liikaa estettä kohti. Ihan kuin sitä max 50 cm estettä ei muka olisi voinut hypätä puoli metriä kauempaakin...

Samaa harjoitusta mentiin vielä toisesta suunnasta yksi kierros kutakin versiota: ensin lähelle, sitten kauas ja lopuksi normaaliin ponnistuspaikkaan. Nyt puolestaan ei päästy aivan niin lähelle estettä kuin olisi ollut tarkoitus, mutta sen sijaan lyhennys ja hyppy kaukaa onnistui vihdoin paremmin. Kierros normaalista ponnistuspaikasta hypäten olisi pitänyt olla helppo nakki, mutta nyt tulikin sähläystä askeleen sopimisessa maapuomille ja raville tippuminen. Uusintayrityksellä olin paremmin hereillä pohkeen kanssa jolloin päästiin kahdella laukalla esteelle vaikka edelleen askel vähän huonosti puomille osuikin.

Säätelytehtävän jälkeen siirryttiin ristikon ja trippelin sarjalle. Väli oli tosiaan 8 metriä eli ei mikään pitkä kahdelle laukalle, mutta näillä korkeuksilla Sulon peruslaukka oli aika sopiva tähän. Eka kierros hypättiin b-osa okserina, ja vaikka varman oloisesti yli mentiinkin niin sen verran oli ylimääräistä kiemurtelua että laukka vaihtui vääräksi. Sulo liikkui hyvällä imulla esteitä kohti eikä tuntunut epäröivän, joten seuraavalla kierroksella matala trippeli ylittyi helposti ja sujuvasti. Vähän epäilytti istuinko sarjavälissä riittävästi alas satulaan vai jäinkö jalustimien varaan leijailemaan, mutta ilmeisesti tässä ei kuitenkaan ollut isompaa korjattavaa. Sen sijaan ope muistutti istumaan paremmin alas kaarteessa estelinjalle tullessa samalla kun kerään laukkaan energiaa alle.

Tehtävään lisättiin sarjan jälkeen vielä pystyn ja okserin kaareva linja. Etäisyys oli 14 metriä ja tavoiteaskelmäärä näin ollen neljä. Tätä hypättiin kolme kierrosta esteiden noustessa kierros kierrokselta. Ristikko-trippeli-sarjan selvitimme ensimmäisillä kahdella kerralla oikein kauniisti ja sujuvasti, mutta kaareva linja tuotti vähän päänvaivaa. Sulolla oli edelleen hyvä imu eteenpäin, ja ekalla kierroksella olin itse aivan liian hidas jolloin kääntäminen pystyltä okserille myöhästyi. Seurauksena oli hassu tie vinosti okserille ja viidellä askeleella pohjaan. Sulo kuitenkin kiltisti hyppäsi pikkuokserin myös näin oudosta lähestymisestä, mutta kippasin itseäni vähän liikaa kaulalle kuten tällaisissa hitaissa hypyissä tapaan tehdä. Toisella kierroksella pystylle tuli pieni hyppy ja kaarre jäi edelleen vähän turhan laajaksi, ja näin ollen otettiin taas viisi askelta. Nyt kuitenkin tie ja ponnistuspaikka okserille olivat paremmat ja hyppy sujuvampi.

Viimeisellä kierroksella esteet nousivat ristikkoa lukuunottamatta 80 cm tuntumaan. Silti lähdin matkaan suhteellisen luottavaisin mielin kun Sulo oli hypännyt niin mukavasti koko tunnin. Sarjalle tuli pieni sisäänhyppy, ja samalla kun ratsastin eteen kohti trippeliä heitin typerästi ohjan pois. Saatoinpa tuupata istunnallakin eteen kohti "isoa" trippeliä. Onneksi Sulo kuitenkin tästä huolimatta hyppäsi, ja pieni plussa itselleni siitä etten tehnyt ainakaan kovin pahaa sukellusta hyppyyn vaikka muuten olinkin turhan malttamattomasti syöksymässä kohti estettä. Kaarevalla linjalla en taaskaan ollut riittävän hereillä kääntämässä pienempää tietä ja ratsastamassa eteen, joten taas tultiin viidellä askeleella pohjaan ja hitaassa hypyssä kellahdin alastulossa eteenpäin. Ei siis mikään täydellinen suoritus mutta joka tapauksessa kaikesta mentiin epäröimättä yli.

Ei yhtään kieltoa tänään ja noin kasikympin okseri ja trippelikin ylittyivät, joten kai tässä saa olla vähän tyytyväinenkin. Pääasia että sekä hevonen että ratsastaja hyppäsivät nyt näin hyvällä fiiliksellä. Sulo oli tänään aivan superhyvä, ei jännittänyt tai epäröinyt mutta eteni hyvällä energialla ja vaikutti olevan innoissaan hyppäämisestä. Alkoi olla jo vähän samaa meininkiä kuin kesällä ulkona hypätessä. Tältä pohjalta on sitten hyvä paneutua hiomaan niin laukan säätelyä ja lähestymisiä kuin muitakin kehittämistä kaipaavia osa-alueita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti